Ders Notları Weblog

Just another WordPress.com weblog

İyi bir peynirin püf noktaları ve unutulmaya yüz tutan peynir çeşitlerimiz

leave a comment »


Sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biridir peynir. Kahvaltıda buzdolabından ilk çıkarılan şey; peynirdir. Pastadan, börek harcına kadar girmediği yer yoktur peynirin. İnek sütünden yapılana düşkün olanlarla, koyun ve keçi sütünden yapılana düşkün olanlar damak zevkinde ayrılmışlardır. Çocukların ruhsal ve bedensel gelişmelerinde çok önemli bir yeri olan kalsiyum, peynir ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunmaktadır. Beyin gelişiminin ana rahminde iken yaklaşık üçte ikisinin tamamlandığı dikkate alınırsa süt ürünlerinin özellikle hamile hanımlar için ne denli önemli olduğu görülür. Kaynaklarda peynir kavramının Farsça olduğu ve ilk kez Mezopotamya ve Ortadoğu bölgelerinde yapılmaya başlandığı bilgisi bulunmakta. Peynirin sekiz çeşit yapım şeklinin bulunduğu, ülkemizde bunun yedi şeklinin bilinerek uygulandığı fakat farklı nedenlerden dolayı binbir çeşidi bulunan peynirin ancak çok azının ülkemiz de yaygın olarak kullanıldığı belirtiliyor. Fransa ve Hollanda’nın ise yukarıda belirttiğim sekiz yapım şeklinden ancak birkaçının kullanılmasıyla peynir çeşitliliğinde bizleri kat, kat geçtikleri biliniyor. evimevim@vakit.com isimli kaynakta ülkemizdeki peynir türleri şu şekilde belirtilmiş;

Mihaliç ( kelle peyniri ), keçi peyniri, Ezine peyniri, Erzincan tulum ( şakak) peyniri, İzmir tulum peyniri, Van otlu peyniri, lor, Urfa beyaz peyniri, Dil peyniri, Maraş peyniri, Çerkez peyniri, Abaza peynirleri, Civil ( tel ) peynir, Çökelek, Yozgat çanak peyniri, Külek peyniri, Hatay cara ( testi ) peyniri, Örgü peyniri, Golot peyniri, İstanbul çayır peyniri, Manisa çayır peyniri, Ordu torba peyniri, Giresun imansız peyniri, Kars gravyer peyniri, Küp peyniri, Denizli Yörük peyniri..

Peynirle ilgili bazı püf noktaları da şu şekilde verilmiş;

Beyaz peynirde gözeneklerin fazlalığı, asitli su kullanıldığını gösterir.

Beyaz peynir ambalajına fazla su salmışsa bu peynirin yeterince olgunlaşmadığını gösterir.

Tadıldığında çok fazla ekşilik veren beyaz peynirden kaçının. Ancak ekşi oranı çok az olan peynirde yoğurt kültürünün kullanılmış olabileceği aklınızda bulunsun

Beyaz peynirleri keserken bıçağı ıslatmak peynirin düzgün kesilmesine yardımcı olur.

Written by Sarı Sayfalar

October 19, 2008 at 3:15 pm

Posted in Cooking

Tagged with

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: